Waarom boekenseries leuker zijn dan standalones

20171006_163530.jpgEnige tijd geleden werd er op een evenement door een auteur tegen mij gezegd dat hij niet vaak iemand tegenkomt die veel  liever boekenseries leest dan de zogenaamde stand alone boeken. De reden voor zijn uitspraak was omdat ik de opmerking maakte dat ik boekenseries veel leuker vond dan standalones. Waarom vind ik boekenseries veel fijner om te lezen dan standalones? In dit artikel leg ik jullie dat uit.
20171006_153435

Over het algemeen lees ik alleen maar boekenseries. Alleen als een stand alone boek zo erg gehypet wordt en het verhaal mij wel leuk lijkt, koop of leen ik een standalone om het te lezen. Standalones zijn voor mij daarom meer uitzonderingen. Zodra een nieuw deel in de serie in het Nederlands verschijnt, zorg ik ervoor dat ik het zo snel mogelijk heb. Dat heb ik met de recentere titels, zoals de Eerste leven-trilogie, maar ook met oudere titels, zoals de Vampire Diaries boekenreeks. Mijn favoriete series zijn de Selectie-trilogie en de Sneeuw als as-trilogie. De boeken op de foto’s hiernaast zijn trouwens allemaal boeken die onderdeel zijn van een serie.

Waarom lees ik liever boekenseries? Als het concept van het verhaal mijn aandacht zo erg trekt dat ik helemaal opga in het verhaal, wil ik het liefst dat het verhaal steeds door blijft gaan. Het is namelijk fantastisch om een gecreëerde wereld binnen te kunnen wandelen. Het voelt voor mij namelijk echt als een verre reis naar een nieuwe plek waar ik telkens meer over wil lezen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Harry Potter boeken. Ik las deze boeken ongeveer tien jaar geleden voor het eerst. Telkens als ik een deel van deze serie uit heb gelezen, zorgde ik er zo snel mogelijk voor dat ik het volgende deel bij de bieb heb geleend (toen kocht ik mijn boeken namelijk nog niet en leende ik ze altijd bij de bieb). Het was altijd zo fijn om met mijn gedachten weer op Hogwarts te zijn.

Niet alleen vanwege het verhaal wil ik graag dat er meerdere delen van een boek zijn, maar ook vanwege de personages in het verhaal. Naarmate ik verder in een boek ben, kan ik me meestal steeds beter inleven in de personages en krijg steeds meer sympathie voor ze. Hierdoor vind ik het altijd waanzinnig leuk als ik verder over deze personages kan lezen in een volgend boek. Daarnaast worden de personages in een boekenserie op een aantal uitzonderingen na naar mijn mening beter uitgewerkt dan in een standalone. Hun ontwikkeling is veel geleidelijker en diepgaander, terwijl de personages in standalones soms oppervlakkig blijven. Een reden hiervoor is natuurlijk ook wel het beperkte aantal bladzijdes van een standalone. Ik zeg natuurlijk ook niet dat alle standalones minder goed uitgewerkte personages bevatten, want er zijn ook standalones waarin de ontwikkeling van de personages zo mooi om te lezen zijn, zoals het boek Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum. Maar het is voor mij wel een reden om voor een boekenserie te kiezen.

Er kleven natuurlijk ook wel nadelen aan boekenseries. Als het hele nieuwe series zijn, moet je altijd weer wachten totdat het volgende deel in de serie is vertaald. Ik lees de boeken namelijk altijd in het Nederlands, maar zelfs als ik de boeken in het Engels zou lezen, zou ik ook moeten wachten totdat het volgende deel in de serie eindelijk is verschenen. Meestal moet je dus een paar maanden tot ruim een jaar wachten voordat je eindelijk verder kan lezen. Dat vind ik jammer, want zo geduldig ben ik niet. Als het volgende deel eindelijk is verschenen, kan het verder zijn dat de gebeurtenissen in het vorige deel een beetje weg zijn gezakt. Dat kan af en toe ook wel het plezier bederven. Dit heb je natuurlijk weer niet bij standalones.

Al met al gaat mijn voorkeur toch uit naar boekenseries, ondanks dat er wel wat nadelen eraan kleven. Die neem ik dan maar voor lief. Hebben jullie leuke suggesties voor series die ik kan lezen?

Advertenties

Een gedachte over “Waarom boekenseries leuker zijn dan standalones

  1. ik moet eerlijk toegeven dat ik ook graag series lees. Maar nu ik bijna volledig op digitaal lezen ben overgeschakeld en alle boeken op mijn Kindle heb staan, is het soms even zoeken naar de volgorde van de boeken. Dat eindigt dus meestal in rondslingerende post-itjes met lijstjes op 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.