Recensie: De schaduwen van Radovar

9200000085203729Een tijdje geleden las ik het boek De schaduwen van Radovar uit en ik vond het geweldig! Het verhaal zit ontzettend goed in elkaar en het boek is ook nog eens van Nederlandse bodem! Vandaag vind je de recensie hiervan op mijn blog en laat ik je weten waarom je dit boek zeker een kans moet geven!

De flaptekst:

Jona woont met haar familie in Sterrenlicht: een van de enorme flats in Radovar. De inwoners van deze grijze stad zijn in de greep van ‘de familiescore’. Wie hard werkt, verdient veel punten en klimt snel op. Maar wie niet in het systeem past, kan diep vallen en Ondergronder worden – of zelfs in een Onderwijk eindigen.
Jona voelt zich gevangen in de stad. Ieder protest tegen de strenge regels levert minpunten op. Alleen in de uithoeken van Sterrenlicht kan ze even ontsnappen aan het systeem. Zalman, de vreemde klusjesman van het gebouw, lijkt de enige die haar begrijpt.
Alles verandert als Jona haar zieke oma wil helpen en ze de geheimzinnige Kilian tegenkomt. Hij laat haar de inktzwarte kanten van de stad zien. Jona kan niet langer zwijgen, ook al brengt ze daarmee zichzelf en haar familie in groot gevaar.

Al vanaf de eerste bladzijde wordt je als lezer meegezogen in het verhaal. Het boek begint namelijk met een hele spannende hoofdstuk waarin je leest hoe de twee jongeren Jona en Killian voor mensen op de vlucht zijn. Daarna neemt het verhaal je weer mee terug in de tijd naar een aantal maanden geleden en begint het verhaal pas echt.

In Radovar is er sprake van een dictatuur waarin een puntensysteem een grote rol speelt. Je kunt punten verdienen en verliezen op de raarste manieren. Verder moeten de ouderen vanaf 75 jaar verhuizen naar een Plusgebouw, waar ze van hun oude dag kunnen genieten, maar dat blijkt in werkelijkheid een soort dwangarbeid voor ouderen te zijn. Ook kinderen die te veel minpunten krijgen moeten dwangarbeid ondergaan in een Mingebouw. Jona vindt dit hele systeem helemaal niks en dat is zeker terecht. Als ze Killian tegenkomt, probeert ze samen met hem het systeem omver te werpen, maar dat is niet zonder gevaren. Wie kan Jona eigenlijk vertrouwen in deze dictatuur waarin de president overal oren en ogen heeft? Aan spanning is er dus geen gebrek in dit boek.

Auteur Marloes Morshuis weet de personages ontzettend goed neer te zetten. Jona is namelijk heel erg realistisch personage en maakt gedurende het verhaal een hele mooie groei door. Killian doet aan het begin van het boek zo geheimzinnig, waardoor je als lezer af en toe een beetje twijfelt aan zijn bedoelingen, maar langzaam leer je hem steeds beter kennen en wordt hij steeds realistischer.

Een andere pluspunt van dit boek is de schrijfstijl van Marloes Morshuis. Ze schrijft namelijk heel vlot, waardoor het boek ook heel makkelijk leest. Samen met de hoge niveau aan spanning in het verhaal, zorgt dit ervoor dat je het boek moeilijk kan wegleggen.

Hoewel dit boek als doelgroep de wat jongere YA lezers heeft, weet ik zeker dat de oudere YA lezers en zelfs volwassenen van dit boek zullen genieten. Het verhaal zit namelijk geniaal in elkaar en bevat onderwerpen die je tot nadenken zetten, bijvoorbeeld hoe de wereld zou zijn als het puntensysteem echt zou worden ingevoerd. De schaduwen van Radovar is dus een geweldig dystopisch verhaal en krijgt van mij 4 sterren!

Titel: De schaduwen van Radovar
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047710189
Aantal bladzijdes: 300
Verschijningsdatum: april 2018

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: