Luisterboeken: ja of nee?

Ik ben zo’n iemand die graag haar boeken netjes houdt en totaal niet tegen gebroken ruggen of vlekken in boeken kan. Dat kan je op verschillende manieren voorkomen, bijvoorbeeld heel voorzichtig met het boek omgaan, of het lezen van ebooks, maar ook luisterboeken zijn een optie! Afgelopen maand heb ik de filmeditie van het boek Voor jou gewonnen bij Lekker Lezen Lekker Boek. Vervolgens zag ik dat Storytel het luisterboek hiervan heeft. Hiervoor had ik nog nooit een luisterboek beluisterd, maar ik besloot een poging te wagen. Zijn luisterboeken iets voor mij? Dat lees je in deze blogpost.

Niet lang nadat ik ben begonnen met luisteren, had ik al gauw een nadeel van luisterboeken opgemerkt. De voorlezer doet hartstikke haar best om Voor mij zo goed en duidelijk mogelijk voor te lezen, dat het verhaal een beetje te langzaam voor mij gaat. Geen probleem. In de app van Storytel heb je gelukkig de optie om het boek sneller te laten voorlezen. Ik veranderde de snelheid van 1x naar 1.25x. Toen veranderde ik de snelheid naar 1.5x. Daar was ik uiteindelijk mee tevreden en ik luisterde verder.

Weet je wat zo handig is aan luisterboeken? Dat je tijdens het luisteren klusjes kunt doen! Tijdens het luisteren naar Voor mij pakte ik de strijkijzer erbij en ging ik kleding strijken. Ik ruimde het hele huis op terwijl ik naar dit boek luisterde en zelfs in de tram had ik de hele tijd oortjes in om te kunnen luisteren. Helaas voor mij miste ik daardoor juist grote delen van het verhaal. Mijn gedachten dwaalden af naar van alles en nog wat, gek genoeg juist omdat iemand het verhaal aan mij voorlas en ik de tijd had om mijn gedachten te laten afdwalen. Het gevolg was dat ik regelmatig weer een stukje terug moest en sommige delen opnieuw moest luisteren. Misschien had ik op dat moment het luisterboek moeten opgeven en gewoon verder moeten gaan in het fysieke boek. Maar koppig als ik was wilde ik per se het hele boek beluisteren. Dus ik ging verder.

Ik merkte dat een luisterboek ook voordelen had. Er was bijvoorbeeld een stuk in het boek waarin de hoofdpersoon Louisa ging zingen. Dat was dan precies wat de voorlezer deed en dat was eigenlijk best grappig. Als ik het fysieke boek had gelezen, had ik die ervaring gemist. Ook het feit dat de voorlezer soms allerlei stemmetjes opzette als een ander personage aan het woord was, vond ik ontzettend leuk. De blijdschap, woede en verdriet kwamen door de verschillende intonaties en stemmetjes ontzettend goed naar voren en dat zou ik allemaal missen als ik niet het luisterboek had beluisterd.

Toch denk ik dat ik het maar bij deze ene keer laat. Ik duik voortaan maar weer gewoon in het ouderwetse boek in plaats van een luisterboek. Het duurde namelijk veel langer om een boek te beluisteren dan om een boek te lezen, omdat voorlezen eenmaal meer tijd kost duurt dan zelf lezen. Dat mijn gedachten de hele tijd afdwaalden was ook best vervelend om het verhaal goed te volgen. Als ik een fysiek boek (of een ebook) lees wordt mijn aandacht beter vastgehouden door het verhaal. Wat ook een nadeel was – maar dat ligt meer aan Storytel dan aan het luisterboek zelf – was dat er geen hoofdstukkenindeling in de app was. Een luisterboek was leuk voor een keer, maar ik hou het voortaan toch maar bij een fysiek boek.

Luisteren jullie weleens naar een luisterboek en wat vonden jullie daarvan?

Advertenties

6 gedachten over “Luisterboeken: ja of nee?”

 1. Ik ben zelf een grotere fan van de Engelse luisterboeken dan van de Nederlandse. Ik heb het idee dat er veel meer aandacht en zorg wordt besteed aan de productie van de Engelse luisterboeken waardoor deze veel fijner luisteren dan de Nederlandse. Die hoofdstuk indeling is inderdaad irritant, die mis ik ook. En ik ben het soms wel met je eens dat boeken langer duren als je luistert. Bij Engelse heb ik dat gevoel minder dan bij Nederlandse. Ik heb mijn afspeelsnelheid verhoogd naar 2.0, want 1.5 vond ik op een gegeven moment ook veel te langzaam. Hoe meer je luistert, hoe sneller je een boek wil laten afspelen.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik pendel met de auto naar school en luister luisterboeken in de auto! Dat houdt me helemaal niet tegen om daarnaast, thuis, ook nog in een fysiek boek te duiken 😉 Ik zou het ook niet kunnen om énkel maar naar luisterboeken te luisteren en niet meer te lezen. Luisterboeken gaan inderdaad trager, maar ik bekijk het als een ‘extra’ boek dat ik anders nooit zou kunnen lezen terwijl ik in de auto zit (of terwijl je klusjes doet in jouw geval).
  Mijn ervaring is ook dat de luisterervaring erg afhankelijk is van de voorlezer. Sommige stemmen vind ik helemaal niet leuk om naar te luisteren en dan kies ik gewoon een ander…. Je moet er een beetje je weg in vinden!

  Liked by 1 persoon

  1. Het als een extra boek zien is inderdaad ook een goeie. Ik lees alleen niet zo vaak twee boeken tegelijk, dus voor mij is het of luisteren of lezen en niet in een ander boek beginnen voordat de vorige uit is haha 😂. En na deze ene keer luisterervaring neig ik toch iets meer naar de fysieke boeken.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.