Recensie: Semper Sol (Quotom #2)

We hebben er lang op moeten wachten, maar het vervolg van Quotum is eindelijk verschenen! Semper Sol is het afsluitende deel van deze trilogie. Vandaag ontdek je wat ik van dit slotdeel vind!

De korte inhoud:

De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen heeft de Wereldraad een quotum ingesteld: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg.

De Euro-Unie heeft een slimme truc bedacht om zonder bloedvergieten het quotum te halen: slinkers. Mensen in de slinkstand mogen maar zo weinig dat ze slechts voor de helft meetellen. Het leven van een slinker is zwaar, maar wie zich aan alle regels houdt, overleeft het quotum wel.

Hoewel… In Quotum werd al pijnlijk duidelijk dat ook in de Euro-Unie niemand zijn leven zeker is. En in Semper Sol ondervinden Axel, Tommy en Suny dat de Angeli Terrae, de sinistere aardengelen die achter het quotum zitten, nog lang niet verslagen zijn. Integendeel. Angeli-marionet president Foxen laat een ijskoude wind door Europa waaien. Zelf ziet Foxen de toekomst van de Euro-Unie zonnig in, maar Axel, Tommy en Sunny weten dat er niet veel goeds in de schaduwen schuilt. Ze gaan tot het uiterste om de plannen van Foxen en de Angeli Terrae te dwarsbomen, maar het is moeilijk vechten als je niet weet wie je vrienden zijn – en wie je vijanden.

Semper SolIn Quotum lezen we dat de aarde overbevolkt is. Om de overbevolking tegen te gaan wordt er een maximum aantal mensen per land ingesteld, een quotum. Om zonder bloedvergieten aan dit quotum te voldoen heeft de Euro-Unie bepaald dat mensen in slinkstand, bijvoorbeeld de hoofdpersonen Axel en Tommy, voor de helft meetellen. Deze slinkers hebben hierdoor een zwaar leven. In Semper Sol zien we hoe Axel en Tommy verder de strijd aangaan tegen degenen die achter het quotum zitten, de Angeli Terrae.

Net als het eerste deel van de trilogie is ook Semper Sol weer een geslaagd verhaal. Het verhaal is erg spannend en het houdt je aandacht van het begin tot einde vast.De schrijfstijl van Marloes Morshuis is ook erg fijn. Ze schrijft eenvoudig en vlot, waardoor je makkelijk door het boek heen gaat.

Wat ik verder fijn vind, zijn de personages. De personages in het verhaal zijn zeer aangenaam en komen levendig over, waardoor je tijdens het lezen met ze meeleeft. Daarnaast is het onderwerp in dit boek zeer actueel gezien de gebeurtenissen in onze echte wereld zoals de klimaatcrisis, wooncrisis en vluchtelingenproblematiek.

Wat ik wel een heel beetje jammer vindt is dat Semper Sol geen sprayed edges heeft net als het vorige boek. Hierdoor past de vormgeving (de zijkant) minder bij Quotum. Dat was een klein detail dat me opviel.

Al met al heb ik zeker genoten van Semper Sol. Het is een spannende afsluiting van een interessante en actuele duologie.

4 sterren

Titel: Semper Sol
Auteur: Marloes Morshuis
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047713500
Aantal bladzijdes: 412
Verschijningsdatum: mei 2022


Ik mocht dit boek als recensie-exemplaar ontvangen. Hartelijk dank daarvoor! Dit heeft mijn mening uiteraard niet beïnvloed.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: